Активности

Једна од најважнијих активности за развој друштва је стварање квалитетног подмлатка. Континуирано стварање квалитетних младих математичара још од основне и средње школе је неопходно за развој многих дисциплина: техничких и информатичких, али и природних и економских. Погодан начин да се издвоје најбољи од њих су математичка такмичења. Због тога је у Друштву математичара Републике Српске, још од 1994. године, дат приоритет раду са надареним младим математичарима.

Млади математичари из Републике Српске су на математичким такмичењима претходних година остварили одличне резултате. Тако су на Међународним математичким олимпијадама (ММО) од 2000. године до 2008. године освојили 2 сребрне медаље, 8 бронзаних медаља и 4 похвале. Још бољи резултати су постигнути и на Јуниорским балканским математичким олимпијадама (ЈБМО) од 2004. године. Ови резултати су остварени највише захваљујући раду чланова Друштва математичара Републике Српске.

Љетне школе за младе математичаре које су одржаване у Бијељини од 1995. године до 1998. године су показале изузетан успјех, највише захваљујући раду професора Радивоја Ђурковића.

Након тога су више година чланови Друштва учествовали у припремама екипе БиХ за ММО као и у припремама за разне математичка такмичеља у Републици Српској и БиХ, међу којима треба истаћи Прољећне школе младих математичара у Требињу за вријеме прољећног распуста. Посљедњих година се у јуну мјесецу у Бањалуци и Источном Сарајеву редовно одржавају припреме такмичара из Републике Српске за ММО и ЈБМО. Чланови Друштва су у претходном периоду држали и стручна предавања за наставнике и професоре математике у Републици Српској.

Од оснивања Друштво подстиче на научни и стручни рад своје чланове, помаже научна и стручна истраживања из области математике, рачунарства и њихових примјена. Чланови Друштва су у претходном периоду имали научна излагања на многобројним математичким скуповима у Србији и Црној Гори. Друштво је као придружени члан Савеза друштава СР Југославије било и суорганизатор Конгреса математичара Југославије 1995. и 2001. године. Друштво је активно учествовало у покретању и раду семинара Одсјека за математику на Природноматематичком факултету у Бањалуци и на Филозофском факултету у Источном Сарајеву.

Друштво се бави и издавачком дјелатношћу. У почетку је издавало научни часопис Bulletin of Society of Mathematicians Banja Luka и неколико математичких књига. У наредном периоду ће се у електронском облику на сајту Друштва објављивати часопис са стручним и популарним радовима из математике намијењен за надарене ученике, наставнике и професоре математике.

Home | RSS Feed Powered by Joomla | Forex Trading Template by mcF | CSS | XHTML

Top